Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013

Υλικό από το Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής του Τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας

Το Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής του Τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (http://www.keda.gr) ιδρύθηκε το 1996 και έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό πανεπιστημιακό Κέντρο για τη μελέτη θεμάτων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Αντιρατσιστικό αλφαβητάρι

Είναι ένα αλφαβητάρι στο οποίο παρουσιάζονται σε αλφαβητική σειρά συναφείς όροι με το φαινόμενο του ρατσισμού σε γλωσσικό ύφος κατάλληλο για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές ηλικίας άνω των 10 ετών. Συμπληρώνεται από τους μαθητές, όταν επεξεργάζονται το θέμα και δίνει δυνατότητες συνειδητοποίησης λανθάνοντα ρατσισμού στο λόγο και χρήσης της γλώσσας απαλλαγμένης από στερεότυπα.

Η Παραολυμπιάδα της χαράς

Μια ιστοριούλα για μικρά παιδιά σχετική με την Παραολυμπιάδα. Οι ήρωες συναγωνίζονται σε πρωτότυπα αγωνίσματα – παιχνίδια. Είναι μια άλλη Παραολυμπιάδα του γέλιου και της χαράς. Αποτελεί παρακαταθήκη της ένταξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην ζωή μέσα από το δικαίωμα στη χαρά.

Οι Special Olympics της χαράς

Μία ιστοριούλα για μικρά παιδιά σχετική με τους Special Olympics. Οι ήρωες συναγωνίζονται σε πρωτότυπα αγωνίσματα – παιχνίδια. Είναι μια άλλη Παραολυμπιάδα του γέλιου και της χαράς. Αποτελεί παρακαταθήκη της ένταξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην ζωή μέσα από το δικαίωμα στη χαρά.

Η Μπουμπού και η Μπαμπαλού

Μία ιστοριούλα για μικρά παιδιά με προβληματισμό σχετικά με την ανωτερότητα και υποτέλεια με κύριο χαρακτηριστικό το χρώμα καθενός. Αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο προσέγγισης και καταπολέμησης των ρατσιστικών διακρίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου